05:57 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 270
  Pratite nas

  Moskovski državni tehnički univerzitet „Bauman“ i Fizički institut „Lebedev“ zajedno su razvili nanosatelite projekta „Jarilo“ za proučavanje Sunca, koje planiraju da izvedu u orbitu 2020. godine, prenose ruski mediji.

  „Planiramo da ih 2020. godine lansiramo u sunčevu sinhronu orbitu (oko 600 kilometara) uz pomoć rakete-nosača, kao usputno opterećenje“, objasnili su iz Omladinskog svemirskog centra pri Univerzitetu „Bauman“.

  Pretpostavlja se da će nanosateliti beležiti solarnu aktivnost u rendgenskom opsegu. Oni će takođe omogućiti da se dobije operativna prognoza stanja međuplanetarnog prostora. Informacije će se slati na zemlju tri do četiri puta dnevno.

  Grupacija će uključivati dva mikrosatelita, koja će rasporediti u orbitu pomoću solarnog jedra. Komunikacija sa satelitima će se održavati iz Centra za kontrolu letova pri Univerzitetu „Bauman“.

  Sa Univerziteta su istakli da će Institut „Lebedev“ obezbediti rendgenski spektrofotometar.

  Moskovski državni tehnički univerzitet „Bauman“ trenutno razvija satelit koji će posmatrati Zemlju iz svemira i koji će proveravati održivost novih sistema, uključujući i sisteme orijentacije i stabilizacije satelita.

  Tagovi:
  satelit, nanosatelit, sunce
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga