09:05 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 460
  Pratite nas

  Rusija i Indija proučavaju mogućnost isporuka ruske nafte preko Severnog morskog puta i cevovoda, navodi se u zajedničkom saopštenju, koje je objavljeno nakon sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i indijskog premijera Narendra Modija u Vladivostoku.

  „Strane nameravaju da uspostave saradnju u sferi geološkog istraživanja i zajedničke eksploatacije naftnih i gasnih naftnih polja na teritoriji Rusije i Indije, uključujući i projekte u priobalnom području. Nastaviće da se radi na modernizaciji puteva za isporuke energetskih resursa iz Rusije u Indiju, na osnovu dugoročnih sporazuma o uvozu ruske sirove nafte, uz moguće korišćenje Severnog morskog puta i sistema cevovoda“, navodi se u saopštenju.

  Dve države su naglasile perspektive povećanja kompanije „Najara enerdži limited“ i kapaciteta Zavoda za preradu nafte „Vadinar“.

  Osim toga, Rusija i Indija će nastaviti i rad na korišćenju nacionalnih valuta u uzajamnim transakcijama.

  Vladimir Putin i Narendra Modi pozivaju i na reformu SB UN, koja bi odražavala savremenu globalnu realnost, kako bi ovaj organ bio efikasniji u rešavanju pitanja međunarodnog mira i bezbednosti.

  Tokom današnjeg susreta na marginama Istočnog ekonomskog foruma Putin je odlikovao Modija ordenom Andreja Prvozvanog. On ga je i pozvao na narednu, jubilarnu 75. godišnjicu Dana pobede 9. maja.

  Tagovi:
  Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga