23:43 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 331
  Pratite nas

  Bivši ministar unutrašnjih poslova Bugarske i lider partije Alternativa za bugarski preporod Rumen Petkov prokomentarisao je izjavu Ministarstva spoljnih poslova svoje zemlje o ulozi SSSR-a u oslobađanju Evrope od nacizma.

  Petkov je stav Ministarstva ocenio kao lud i izjavio da Bugarska „ne sumnja u zasluge Crvene armije u oslobađanju Istočne Evrope“.

  „Sve što se desilo posle 1944. u Bugarskoj i 1949. godine u svetu, sve su uslovile države koje su učestvovale: Sovjetski savez, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. I to nije odluka samo jedne od tih država“, rekao je Petkov u razgovoru za radio „Govori Moskva“.

  Petkov je dodao da Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske pravi skandal ni iz čega.

  „Mislim da takav stav našeg Ministarstva spoljnih poslova šteti odnosima Bugarske i Rusije. Stav MSP Bugarske je neadekvatan. To je ludost koja komplikuje odnose Bugarske i Rusije u veoma važnom trenutku za nas (građane Bugarske)“, istakao je on.

  Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske pozvalo Rusiju da odustane od termina „oslobođenje“ u kontekstu borbe SSSR-a protiv nacizma za vreme Drugog svetskog rata. Ministarstvo je pozvalo „da se ne zatvaraju oči“ na „pola veka represije, deformisani ekonomski razvoj i izolaciju Bugarske od procesa u razvijenim evropskim zemljama“. To je, prema rečima bugarskih diplomata, bilo posledica dejstava Crvene armije, koja se borila protiv nacističke Nemačke i u Evropi.

  MSP Bugarske je to izjavilo pre otvaranja izložbe „75 godina oslobođenja Istočne Evrope od nacizma“, koja je planirana za 9. septembar u Ruskom kulturnom centru u Sofiji.

  Tagovi:
  Drugi svetski rat, SSSR, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga