12:22 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1933
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom susreta sa predstavnicima javnih ustanova Dalekog istoka, organizovanog u okviru Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, rekao da se Rusija, u sporu sa Japanom oko južnog dela Kurilskih ostrva, oslanja na ishod Drugog svetskog rata.

  Tokom diskusije na Istočnom ekonomskom forumu, direktor Centra „Sedam okeana“ Anatolij Štanjko je naveo da se u istoriji spominju razni datumi kada je reč o statusu i pripadnosti Kurilskih ostrva.

  Predsednik je odgovorio tako što je podsetio da Rusija polazi od toga da su, na osnovu ishoda Drugog svetskog rata, Kurili pripali Sovjetskom Savezu.

  „Hajde da se na to i oslanjamo, na polaznu tačku. Tatica (Josif Staljin) je sve uzeo — i to je to, okončana stvar. Otac naroda“, rekao je Putin.

  ​Peti Istočni ekonomski forum u Vladivostoku održava se od 4. do 6. septembra. „Rusija sevodnja“ je generalni informacioni partner Foruma.

  Spor oko Kurilskih ostrva

  Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

  Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

  Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost predavanja ostrva Habomai i Šikotan Japanu. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

  Pregovori koji su usledili, međutim, nisu doveli do rezultata, a dve zemlje do danas nisu potpisale mirovni sporazum.

  U novembru prošle godine u Singapuru su se sastali Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe, koji je tada izjavio da je dogovoreno da se ubrzaju pregovori ka mirovnom sporazumu, na osnovu Deklaracije iz 1956. godine.

  Moskva naglašava da je Japan dužan, pre svega, da prizna ishod Drugog svetskog rata, uključujući i ruski suverenitet nad Južnim kurilskim ostrvima.

  Tagovi:
  Kurilska ostrva, Josif Staljin, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga