20:19 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 90
  Pratite nas

  Oslobađanje državljana Rusije u Ukrajini prvi je korak ka prelasku sa konfrontacije na dijalog između Moskve i Kijeva, izjavio je predsedavajući Odbora Saveta Federacije Rusije za međunarodna pitanja Konstantin Kosačov.

  „Mislim da konačno možemo da ’odahnemo‘: razmena ’zadržanih lica‘ između Rusije i Ukrajine se dogodila. Znajući da su tome prethodili dugi pregovori, aktivne spekulacije, višestruki pokušaji rušenja i ’lažni startovi‘, možemo u punoj meri da ocenimo stvarni obim toga događaja. Ovo je praktično prvi korak u pravcu prelaska sa konfrontacije na dijalog i samo možemo iskreno da zahvalimo onima čiji napori su to omogućili“, napisao je Kosačov na svojoj stranici na Fejsbuku.

  Avion sa državljanima Rusije koji su oslobođeni u Ukrajini u okviru sporazuma između Moskve i Kijeva sleteo je u rusku prestonicu u subotu popodne.

  Krajem leta Rusija i Ukrajina započele su rad na istovremenom oslobađanju osuđenih i pritvorenih lica. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku da će pitanje njihovog istovremenog oslobađanja biti uskoro rešeno.

  Ukrajinski advokat Valentin Ribin je u petak na svojoj stranici na Fejsbuku objavio da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pomilovao ljude o čijem oslobađanju Kijev i Moskva vode pregovore. Prema njegovim rečima, oni će biti prevezeni na mesto okupljanja prema dogovorenom spisku radi puštanja na slobodu.

  Tagovi:
  Ukrajina, razmena zatvorenika, Konstantin Kosačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga