03:56 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 200
  Pratite nas

  Uzajamno oslobađanje zatvorenika iz Rusije i Ukrajine omogućeno je zahvaljujući ispunjenju sporazuma koji su postigli lideri dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

  „Ovo je omogućeno zahvaljujući realizaciji sporazuma koji su postigli lično predsednici Rusije i Ukrajine. Za razliku od svojih prethodnika, nova administracija Vladimira Zelenskog pokazala je zdrav pristup i spremnost na kompromise“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

  Moskva očekuje da će, nakon međusobnog oslobađanja zatvorenika, biti preduzeti drugi koraci ka normalizaciji odnosa i primeni Minskih sporazuma, dodaje se u saopštenju.

  „Smatramo da je dogovoreno uzajamno oslobađanje lica zatvorenih u Rusiji i Ukrajini pozitivan signal koji treba da prate drugi važni koraci za izvlačenje trenutne situacije u rusko-ukrajinskim odnosima iz ćorsokaka i realizaciju Minskih sporazuma“, ističe se u saopštenju.

  Ministarstvo je izrazilo nadu da će ovaj korak stvoriti pozitivnu atmosferu za suštinski rad u okviru minske kontakt-grupe i „normandijskog formata“.  

  „Rusija, kao jedan od garanta Minskog sporazuma, potvrđuje spremnost da nastavi da promoviše sve konstruktivne akcije usmerene na postizanje sporazuma između strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu“.

  Pri tome se ističe da ključnu ulogu u normalizaciji situacije u Ukrajini treba da imaju nove ukrajinske vlasti, za šta je potrebna politička volja.

  Ministarstvo dodaje da „ljudski životi treba da ostaju apsolutna vrednost, a ne predmet političkih igara“.

  „Očigledno je da u prošlosti treba da ostane navika da se Rusija krivi za sve probleme Ukrajine. Stalna antiruska retorika neće približiti zemlju rešenju stvarnih unutrašnjih političkih i ekonomskih problema“, dodaje se u saopštenju.  

  Krajem leta Rusija i Ukrajina započele su rad na istovremenom oslobađanju osuđenih i pritvorenih lica. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku da će pitanje njihovog istovremenog oslobađanja biti uskoro rešeno.

  U subotu su se u okviru tog procesa građani vratili u Rusiju i Ukrajinu.

  Tagovi:
  Ukrajina, razmena zatvorenika, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga