09:00 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1491
  Pratite nas

  Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril rekao je da Ruska pravoslavna crkva ostaje čuvar jedinstva Rusije i u tome se ne rukovodi političkim interesima.

  „Ruska crkva je i dalje čuvar jedinstva Rusije. Možda baš zbog toga svi koji žele da unište to jedinstvo i da ponovo podele ujedinjeni narod na posebne kneževine, pa čak i da ih sukobe — te sile ne mogu zanemariti ujedinjujuću ulogu Ruske pravoslavne crkve koju ona sprovodi, i to ne rukovodeći se političkim interesima, nego isključivo interesima očuvanja duhovne zajednice naroda, vere pravoslavne i pobožnosti“, rekao je patrijarh Kiril nakon molebana u Visoko-Petrovskom manastiru.

  On je takođe naveo primer Svetog Petra, mitropolita kijevskog, moskovskog i cele Rusije, koji je čvrsto i dosledno vršio misiju očuvanja jedinstva i prevazilaženja nesuglasica. Patrijarh je pozvao narod da se sa molitvom obraćaju tom svetitelju, kako bi Gospod čuvao „grad Moskvu i grad Kijev“.

  Na praznik prenošenja moštiju Svetog Petra patrijarh Kiril je održao Liturgiju u Uspenskom saboru u Kremlju, a zatim i moleban u Visoko-Petrovskom manastiru, gde se obeležava 10. godišnjica obnavljanja monaškog života.

  Ruska crkva 6. septembra obeležava Dan sećanja na Svetog Petra. On je 1325. godine premestio sedište mitropolije iz Vladimira u Moskvu, što je doprinelo tome da današnji glavni grad Rusije postane centar ruske države.

  Tagovi:
  Ruska pravoslavna crkva, Kijev, Patrijarh Kiril
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga