05:39 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 951
  Pratite nas

  Na desnoj obali moćnog Jeniseja, na samoj granici sa gradom Krasnojarskom, nalazi se jedan od najneobičnijih delova Sibira — prirodni rezervat Stolbi. Nazivaju ga „osmim čudom sveta“.

  To je jedini rezervat u Rusiji koji je stvoren na inicijativu samih stanovnika, u želji da sačuvaju ovaj živopisni kutak od varvarske seče šuma i vađenja prirodnog kamena.

  Stolbi su danas jedna od najinteresantnijih prirodnih znamenitosti Sibira i omiljeno mesto Krasnojaraca za aktivan odmor i rekreaciju.

  Stolbi zauzimaju teritoriju veću od 47 hiljada hektara, a nacionalni park je podeljen na dva dela: jedan manji deo je namenjen za ekskurzije i šetnje turista, a drugi deo su takozvani „divlji Stolbi“, koji predstavljaju duboku i opasnu tajgu u kojoj obitavaju medvedi i druge divlje životinje.

  Glavna atrakcija teritorije su džinovske stene koje je isklesala priroda i koje su poprimile oblik delova ljudskog tela, životinja i mitoloških bića. Skoro svaka od njih ima svoje ime: Prva i Druga stena, Baba, Deda, Unuka, Lavlja vrata...

  Stolbi su obavijeni brojnim legendama i tajnama. Ovaj prirodni rezervat je jedan od najposećenijih u Rusiji, a samo prošle godine posetilo ga je više od 750.000 turista.

  Stolbi su danas jedna od najinteresantnijih prirodnih znamenitosti Sibira
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Stolbi su danas jedna od najinteresantnijih prirodnih znamenitosti Sibira

  Drugo čudo Sibira je Krasnojarsko more — veštačko jezero nastalo nakon izgradnje Krasnojarske hidroelektrane, druge najznačajnije u zemlji i sedme u svetu po snazi proizvedene električne energije.

  Sa jedne strane Jenisej ne zamrzava ni na minus 40, a sa druge strane zimi ledi, pa Krasnojarsko more leti privlači turiste svojim peščanim plažama i brojnim odmaralištima koja se nalaze uz njegovu obalu, dugu skoro 390 kilometara.

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u vlogu „Moja Rusija“ vodi vas na vama poznata, ali i na skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

  Glavna atrakcija teritorije su džinovske stene
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Glavna atrakcija teritorije su džinovske stene
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga