04:26 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Rusija pozitivno gleda na ideje o uspostavljanju odnosa između Pariza i Moskve, koje je izneo francuski predsednik Emanuel Makron, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Podržavamo (...) inicijative koje iznosi Francuska, a o kojima je razgovarano na sastanku predsednika (Rusije Vladimira) Putina i (predsednika Francuske Emanuela) Makrona u Bregansonu krajem avgusta, i pozitivno smo nastrojeni prema idejama koje je predsednik Francuske pokrenuo 27. avgusta na sastanku francuskih ambasadora u inostranstvu“, saopštio je Lavrov na sastanku sa francuskim kolegom Žan-Ivom le Drijanom.

  Ministar je istakao da „fokus ovih inicijativa za jačanje rusko-francuske saradnje na svetskoj sceni, u kontekstu naših napora za kolektivnim rešavanjem svih savremenih problema, u potpunosti odgovara stavu predsednika Putina i interesima Rusije“.

  „Drago nam je što je, prema odluci naših predsednika, nastavljen rad formata („2+2“), pažljivo analiziramo procese koji predstavljaju uzrok radikalnih globalnih promena i više puta smo se zalagali da sve vodeće zemlje udruže svoje napore, kako bi se osigurala harmonična transformacija svetskog poretka, koja se razvila posle završetka Hladnog rata“, istakao je on.

  Ranije je Makron, obraćajući se francuskim ambasadorima, rekao da svet doživljava kraj „zapadne hegemonije“ i skrenuo je pažnju na to da u prvi plan izlaze druge sile, konkretno Kina, a istakao je i uspeh ruske strategije. On je dodao da u prvi plan izlaze i druge sile koje su bile potcenjene.

  Sastanci se održavaju u Moskvi u okviru 12. zasedanja rusko-francuskog Saveta za saradnju u oblasti bezbednosti u formatu „2+2“.

  Tagovi:
  Francuska, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga