20:56 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (143)
  0 170
  Pratite nas

  Ruska strana smatra izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o potrebi rada na povlačenju snaga u Donbasu pozitivnom.

  „Primetili smo, sa ruske strane, kao vrlo pozitivnu izjavu predsednika Zelenskog da je zainteresovan za rešavanje, radom u ’normandijskom formatu‘ i u kontakt grupi, pitanja o povlačenju snaga i sredstava na kontakt-liniji, počev od onih oblasti o kojima su se dogovorili još pre tri godine lideri ’normandijskog formata‘, a potom širom ove kontakt-linije“, saopštio je Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka ruskih i francuskih ministara spoljnih poslova i odbrane.

  Prema njegovim rečima — to u potpunosti ispunjava očekivanja svih zainteresovanih za potpunu realizaciju Minskih sporazuma.

  „I, naravno, izrazili smo nadu da će takav stav predsednika Ukrajine i dalje određivati politiku ove zemlje za rešavanje situacije u Donbasu“, rekao je ministar.

  On je dodao da se Moskva nada da će se odnosi između Rusije i Ukrajine poboljšati zajedno sa rešavanjem situacije u Donbasu.

  „Svi smo izrazili zadovoljstvo zbog razmene (zatvorenika između Rusije i Ukrajine). Ovu akciju su široko pokrivali mediji i bez izuzetka pozdravili svi naši i ukrajinski partneri. Nadamo se da je ovo dobar znak, koji nam omogućava da računamo na to da će, paralelno sa rešavanjem situacije u Donbasu, biti normalizovani i rusko-ukrajinski odnosi, i da će one agresivne i antiruske jednostrane odluke, koje je donosio Porošenkov režim, biti povučene, kako bi se obezbedilo uzajamno poštovanje u našim odnosima i poštovanje nacionalnih manjina u Ukrajini i Rusiji“, istakao je ruski ministar.

  Rusija i Ukrajina su 7. septembra oslobodile po 35 osuđenika i zatvorenika, među kojima su ukrajinski reditelj Oleg Svencov i 24 ukrajinska mornara. U Rusiju je iz Ukrajine, pored ostalih, doleteo i rukovodilac portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski.

  Tema:
  Situacija u Donbasu (143)
  Tagovi:
  Donbas, normandijski format, Ukrajina, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga