17:37 22 Septembar 2019
Slušajte Sputnik
  Premijer Rusije Dmitrij Medvedev sa premijerom Slovenije Marjanom Šarecom

  Rusija: Slovenija je naš blizak partner u EU

  © Sputnik / Dmitry Astakhov
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11412
  Pratite nas

  Ruski premijer Dmitrij Medvedev je tokom sastanka sa slovenačkim kolegom Marjanom Šarecom rekao da je Slovenija blizak partner Rusije u Evropskoj uniji.

  „Slovenija je naš blizak partner u EU. Zaista imamo stalne kontakte, sve moje kolege vas redovno posećuju, a dobro je što ste vi i predsednik nedavno boravili kod nas u poseti“, ocenio je Medvedev.

  On je takođe rekao da je važno i simbolično predstojeće otkrivanje spomenika slovenačkim žrtvama iz dva svetska rata u Parku Pobede u Moskvi.

  Medvedev će prisustvovati tom događaju sa premijerom Slovenije.

  Sa druge strane, Šarec je naglasio da Slovenija smatra da je saradnja sa Rusijom važna.

  „Rusija je za nas veoma važan partner. Hvala vam što ste pouzdan partner u snabdevanju prirodnim gasom. Rusija je važna za izvoz slovenačkih proizvoda“, istakao je Šarec.

  Prema njegovim rečima, Rusiju i Sloveniju objedinjuju zajednička istorija, jer su njihovi narodi pretrpeli velike gubitke u svetskim ratovima 20. veka.

  „Uprkos svim političkim okolnostima u današnjoj politici, dijalog je izuzetno značajan. Moramo razgovarati. Slovenija je spremna za razgovore, za dijalog“, rekao je premijer Slovenije.

  Takođe je dodao da je privreda Slovenije orijentisana na izvoz.

  „Želimo da izađemo na nova tržišta, a Rusija je za nas dobar i pouzdan ekonomski partner“, zaključio je premijer Slovenije.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga