14:58 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 551
  Pratite nas

  Rusija uveliko priprema odgovor na američka ispitivanja rakete srednjeg dometa, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško.

  „U toku je međuresorni rad, on nije završen, ali je, ipak, prilično uznapredovao. Glavno je da Rusija ima odgovarajuća vojno-tehnička sredstva koja omogućavaju da se prilično operativno pronađe adekvatan odgovor na svaku pretnju povezanu s ispitivanjem raketa, uz mogućnost njihovog razmeštanja u raznim geografskim oblastima“, kazao je Gruško.

  Gruško je dodao da će na svako ispitivanje raketa Rusija „dati odgovarajući vojno-tehnički odgovor“ i da će njena bezbednost biti pouzdano zaštićena.

  „Istovremeno, potvrdili smo nekoliko puta, kako u bilateralnim kontaktima s našim partnerima tako i u okviru nedavnog zasedanja Saveta Rusija–NATO, da ćemo se, dok god američka sredstva srednjeg dometa ne budu razmeštena u određenim regionima sveta, uključujući Evropu, takođe uzdržavati od takvih koraka“, dodao je Gruško.

  Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da ispitivanje rakete, sprovedeno 18. avgusta u SAD, potvrđuje da Vašington razvija oružje koje je bilo zabranjeno Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (prestao da važi 2. avgusta).

  Putin je rekao da Rusija ne namerava da se upušta u trku u naoružanju i naredio Ministarstvu odbrane, Ministarstvu inostranih poslova Rusije i drugim resorima da pripreme mere za simetričan odgovor.

  Tagovi:
  rakete srednjeg dometa, Aleksandar Gruško
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga