08:46 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 364
  Pratite nas

  Pokušaji Amerike da prekroji političko polje Južne Amerike prema sebi, poput Monroove doktrine, izaziva duboku zabrinutost, upozorio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  Lavrov je rekao da Vašington u Južnoj Americi sebi daje za pravo da primenjuje silu tamo gde mu se „ćefne“, kao i da svrgava vlast ukoliko joj nešto ne odgovara.

  „Mi konstantno naglašavamo da takvo ponašanje američke administracije ugrožava temelje regionalne bezbednosti i stabilnosti i vodi ka polarizaciji društva tog američkog kontinenta“, naglasio je.

  Lavrov je rekao da se Rusija zalaže za politički jedinstvenu i ekonomski stabilnu Južnu Ameriku.

  „Usmereni smo na zajednički rad sa svima koji dele naše polazište. Dobar primer predstavlja Sporazum o zabrani nuklearnog oružja u Južnoj Americi — prvi međunarodno-pravni dokument koji se odnosi na celokupan region. Spremni smo na saradnju sa svim zemljama Južne Amerike“, zaključio je Lavrov.

  Podsetimo — doktrina predsednika SAD Džejmsa Monroa predstavljala je politiku suprotstavljanja evropskom kolonijalizmu u Americi. Ta politika se zasnivala na sledećem stavu — napori evropskih država da preuzmu kontrolu nad bilo kojom nezavisnom državom u Severnoj ili Južnoj Americi će se smatrati manifestacijom neprijateljskog raspoloženja prema SAD.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga