06:48 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 640
  Pratite nas

  Nova razvojna banka BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) odobrila je investicione projekte u ukupnoj vrednosti većoj od deset milijardi dolara, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

  „Jačanje strateškog partnerstva sa zemljama BRIKS-a jedan je od prioriteta u ruskoj spoljnoj politici. U tom pogledu ohrabruje činjenica što je dijalog unutar BRIKS-a zadobio vrlo dobar zamajac u proteklim godinama“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima — glavni oslonac ovog partnerstva jeste ekonomija, tim pre što je celokupna ekonomska moć BRIKS-a prevazišla G7.

  Lavrov se osvrnuo i na pitanje saradnje zemalja BRIKS-a po pitanju humanitarne sfere, rekavši da je krajem septembra u Brazilu otvoren Međunarodni bijenale savremene umetnosti.

  Povodom predstojećeg samita BRIKS-a, koji je najavljen za 13. i 14. novembar, Lavrov je rekao da će taj sastanak postati prekretnica ove petočlane saradnje, i to u tri magistralna pravca strateškog partnerstva — u političkom, ekonomskom i humanitarnom.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga