02:24 18 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Bilbord ispred sale u kojoj se održava samit država BRIKS-a u Johanesburgu

  Lavrov: Razvojna banka BRIKS-a odobrila više od 10 milijardi dolara investicija

  © REUTERS / Mike Hutchings
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 610
  Pratite nas

  Nova razvojna banka BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) odobrila je investicione projekte u ukupnoj vrednosti većoj od deset milijardi dolara, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

  „Jačanje strateškog partnerstva sa zemljama BRIKS-a jedan je od prioriteta u ruskoj spoljnoj politici. U tom pogledu ohrabruje činjenica što je dijalog unutar BRIKS-a zadobio vrlo dobar zamajac u proteklim godinama“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima — glavni oslonac ovog partnerstva jeste ekonomija, tim pre što je celokupna ekonomska moć BRIKS-a prevazišla G7.

  Lavrov se osvrnuo i na pitanje saradnje zemalja BRIKS-a po pitanju humanitarne sfere, rekavši da je krajem septembra u Brazilu otvoren Međunarodni bijenale savremene umetnosti.

  Povodom predstojećeg samita BRIKS-a, koji je najavljen za 13. i 14. novembar, Lavrov je rekao da će taj sastanak postati prekretnica ove petočlane saradnje, i to u tri magistralna pravca strateškog partnerstva — u političkom, ekonomskom i humanitarnom.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga