08:42 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 271
  Pratite nas

  Ruski robot „Fjodor“, koji se nedavno vratio sa Međunarodne svemirske stanice, neće više leteti u svemir, izjavio je izvršni direktor Naučno-proizvodne korporacije „Androidna tehnika“ Jevgenij Dudorov.

  „Tamo više nema šta da radi, završio je svoju misiju“, izjavio je Dudorov.

  Dudorov je rekao da će „Fjodora“ zameniti drugi robot, koji će biti namenjen za izlazak u otvoreni svemir, a njegov razvoj je već počeo.

  Komentarišući razloge zbog kojih „Fjodor“ nije pogodan za taj zadatak, Dudorov je rekao da robot ima noge, a one nisu potrebne u svemiru.

  On je takođe dodao da, ukoliko se sve bude odvijalo po planu, njihov novi robot će biti „Aleksej Leonov“ (prvi čovek koji je izašao u otvoreni svemir) među robotima.

  Androidni robot „Fjodor“ napravile su kompanije „Androidna tehnika“ i Fond za perspektivna istraživanja. Eksperiment sa robotom na Međunarodnoj svemirskoj stanici izveden je sa kosmonautima Aleksejem Ovčinjinom i Aleksandrom Skvorcovom. Brod „Sojuz MS-14“ sa robotom lansiran je u nisku Zemljinu orbitu 22. avgusta. Pet dana kasnije, brod se spojio sa Međunarodnom svemirskom stanicom. „Sojuz MS-14“ napustio je stanicu 6. septembra i izveden je iz orbite.

  Tagovi:
  otvoreni svemir, robot, Fjodor
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga