13:42 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1533
  Pratite nas

  Informacije o navodno povučenom „američkom špijunu“ iz Rusije Olegu Smolenkovu su deo predizborne kampanje u SAD, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije. Moskva je zatražila od Interpola podatke o njegovom stalnom boravku.

  Rusija je zatražila od Interpola informacije o mestu boravka bivšeg službenika Kremlja Olega Smolenkova na teritoriji SAD, nakon što su ga mediji nazvali agentom CIA.

  „Državljanin Rusije je nestao na teritoriji strane države zajedno sa svojom porodicom. Povodom toga je u Rusiji odmah bio pokrenut krivični postupak“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

  Ona je dodala da je Smolenkov nestao pre dve godine i sada, kada su mediji izbacili nove informacije, treba sve pažljivo proučiti i još jednom proveriti.

  „To je klasična propaganda. Prvo se postavi cilj, a zatim se kreće sa informacijama. Šta je cilj? To je apsolutno unutrašnja politička propaganda, jer je u SAD počela predizborna kampanja“, rekla je Zaharova na brifingu.

  „U ovom slučaju televizija pokušava da puca na sadašnjeg predsednika SAD, a udarili su na prethodnog predsednika SAD, pošto je upravo televizija pretpostavila da je Smolenkov u periodu vladavine Obame radio kao agent CIA“, dodala je Zaharova.

  Podsetimo, „Si-En-En“ je ranije saopštio da su američke specijalne službe 2017. godine evakuisale špijuna koji je bio na jednom od najviših položaja unutar ruskog rukovodstva.

  Neimenovani izvor je za američku televiziju rekao da su specijalne službe evakuisale špijuna, jer je postajala zabrinutost da se Tramp nepažljivo odnosi prema tajnim dokumentima.

  Ta odluka je doneta nakon što se Tramp sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i tadašnjim ambasadorom Rusije Sergejem Kisljakom, kada su obe strane razmenile tajne informacije o terorističkoj organizaciji DAEŠ-u.

  Povodom cele situacije se oglasio i ruski senator Franc Klincevič, koji je ocenio da je u pitanju lažna vest i pokušaj da se diskredituje Tramp.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga