10:40 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 261
  Pratite nas

  Apelacioni sud Svetske trgovinske organizacije presudio je u korist Rusije u sporu koji je ona pokrenula protiv Ukrajine zbog uvođenja carina na uvoz amonijum nitrata iz Rusije.

  U izveštaju Apelacionog suda potvrđena je presuda Komisija za rešavanje sporova iz 2018. godine, koja je razmatrala slučaj Rusije i Ukrajine. Kako se navodi, „Apelacioni sud preporučuje Komisiji za rešavanje sporova pri STO da zahteva od Ukrajine da reformiše svoje mere, za koje se smatra da ne odgovaraju sporazumu o antidampingu, u skladu sa njenim obavezama iz tog sporazuma“.

  Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije očekuje da će Ukrajina ubrzo ukinuti antidampinške carine na isporuke amonijum nitrata iz Rusije.

  „Nakon što je Arbitražno veće STO razmotrilo spor, doneta je presuda da Ukrajina ukine carine. Kijev se nije složio sa odlukom, pa je uložio žalbu. Međutim, Apelacioni sud STO je podržao odluku Arbitražnog veća bez izmena. Nadamo se da će Ukrajina prekinuti sa kršenjem svojih međunarodnih obaveza“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Dvadeset i trećeg jula 2018. godine Arbitražno veće STO podržalo je Ukrajinu u sporu sa Rusijom. Rusija je 2015. godine podnela tužbu protiv Ukrajine, koja je 2014. godine uvela antidampinške carine na amonijum nitrat. Prema odluci Arbitražnog veća STO, ukrajinske vlasti nisu pružile „adekvatno objašnjenje“ za takva ograničenja, a preporučeno je da se mere usklade sa antidampinškim sporazumom.

  Tagovi:
  spor, Ukrajina, Svetska trgovinska organizacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga