21:55 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1242
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslove Rusije Sergej Lavrov je u intervjuu za list „Trud“ izjavio da se rat u Siriji „zaista završio“.

  „Zemlja se postepeno vraća u normalan, miran život. Pojedina žarišta napetosti ostaju samo na teritorijama koje ne kontroliše Vlada Sirije, poput Idliba i istočne obale Eufrata“, precizirao je ministar.

  Prema njegovim rečima — u takvim uslovima do izražaja dolaze zadaci pružanja humanitarne pomoći Siriji i „unapređenja političkog procesa za rešavanje krize, radi postizanja pouzdane i dugoročne stabilizacije u ovoj zemlji, kao i u regionu Bliskog istoka u celini“.

  Lavrov je dodao da Rusija „pridaje veliki značaj održavanju redovnih kontakata sa sirijskim stranama, uključujući i opoziciju“, a takođe poziva sve grupe sirijskog društva da učestvuju u političkom procesu.

  „Generalno, Rusija se zalaže za obnovu suverene i teritorijalno integralne Sirije, što brže prevladavanje posledica terorizma, povratak svih Sirijaca u svoju domovinu, a same zemlje u ’arapsku porodicu‘, što će predstavljati garant bezbednosti i stabilnosti na Bliskom istoku“, zaključio je Lavrov.

  Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. 2014. godine počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, koji svoje operacije protiv DAEŠ-a u regionu sprovode bez poziva Damaska i bez odobrenja Ujedinjenih nacija. Vašington podržava takozvanu umerenu opoziciju i zalaže se za smenu vlasti u Siriji. Rusija je, na poziv lidera države Bašara Asada, 2015. godine počela da sprovodi vojnu operaciju, u bliskoj saradnji sa Vladinim trupama. Moskva je 2017. godine objavila o porazu DAEŠ-a i početku povlačenja svojih jedinica sa teritorije Sirije.

  Tagovi:
  rat, Sergej Lavrov, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga