22:04 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 30
  Pratite nas

  Nova faza uzajamnog oslobađanja zatvorenika i pritvorenika između Rusije i Ukrajine je moguća, ali zahteva pripremu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  „Ovo zahteva početak novog procesa razmene mišljenja i veoma mukotrpnog i, verovatno, dugog rada“, rekao je portparol Kremlja.

  On je dodao da niko apriori ne isključuje mogućnost i svrsishodnost takvog procesa, pa je to stvar „bilateralnih kontakata“.

  Peskov je dodao da predsednici Vladimir Putin i Vladimir Zelenski još uvek nisu razgovarali o vraćanju Ukrajini brodova koje je ruska pogranična služba zadržala u Kerčkom moreuzu zbog narušavanja državne granice.

  Odgovarajući na pitanje da li je Rusija spremna da pod nekim uslovima preda brodove Ukrajini, Peskov je izjavio da trenutno nije spreman da razgovara o ovoj temi.

  „U okviru postojećih kontakata Moskve i Kijeva ovo pitanje bi trebalo da bude postavljeno. I kada bude postavljeno — biće razmotreno“, objasnio je portparol ruskog lidera.

  Peskov je naveo i da se Kremlju sviđa izjava Zelenskog o pripremi smernica za realizovanje Minskih sporazuma za rešavanje situacije u Donbasu sa preciznim rokovima.

  On je naglasio da će samo puna realizacija Minskih sporazuma pomoći da se reše unutrašnji ukrajinski problemi.

  Rusija i Ukrajina su 7. septembra održale istorijsku razmenu po 35 zatvorenika. Među onima koje je oslobodila ruska strana bio je Oleg Sencov, koji je povredio rusku granicu, 24 ukrajinska mornara i drugi; a ukrajinska je oslobodila urednika portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kirila Višinskog i druge.

  Tagovi:
  razmena zatvorenika, Dmitrij Peskov, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga