17:55 03 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 330
  Pratite nas

  Ruska pravoslavna crkva prihvatila je Ruski egzarhat u Evropi i sve sveštenike i parohije pod njegovim rukovodstvom pod svoju jurisdikciju, saopštila je pres-služba Moskovske patrijaršije.

  „Sveti sinod je 14. septembra 2019. godine razmotrio predlog arhiepiskopa Jovana (Reneta) o stupanju u kanonsko jedinstvo sa Moskovskom patrijaršijom, zajedno sa sveštenstvom i parohijama koji žele da ga slede. Raspravljajući o tom zahtevu, članovi Svetog sinoda su odlučili da prime arhiepiskopa Jovana (Reneta) pod jurisdikciju Moskovske patrijaršije sa titulom ’dubnjinski‘, kao i sve sveštenike pod njegovim rukovodstvom koji to žele i parohije koje izraze takvu volju“, piše na sajtu RPC.

  Prošle godine Carigradska patrijaršija je odlučila da raspusti Zapadnoevropski egzarhat ruskih parohija i poništi patrijaršijski tomos iz 1999. godine.

  Mnogi sveštenici i parohijani bili su protiv ukidanja Ruskog egzarhata i podređivanja ruskih parohija Vaseljenskoj patrijaršiji. Razmatrana je mogućnost povratka u Rusku pravoslavnu crkvu i Rusku pravoslavnu crkvu u inostranstvu.

  Tagovi:
  Ruska pravoslavna crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga