22:21 05 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1963
  Pratite nas

  Savet bezbednosti UN nije prihvatio rezoluciju Belgije, Nemačke i Kuvajta o prekidu vatre u Idlibu, pošto su dve stalne članice Saveta bezbednosti — Rusija i Kina — glasale protiv.

  Za rezoluciju je glasalo 12 članova Saveta, a jedan je bio uzdržan.

  Ranije su Belgija, Nemačka i Kuvajt podneli Savetu bezbednosti nacrt rezolucije o Idlibu, koji poziva sve strane da prekinu vatru 21. septembra u podne po sirijskom vremenu. Dokument poziva i na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i obezbeđivanje humanitarnog pristupa.

  Rusija i Kina predstavile su svoju verziju rezolucije. Ovaj dokument poziva na primirje u Idlibu od ponoći 20. septembra.

  „Prestanak vojnih dejstava ne odnosi se na vojne operacije protiv pojedinaca, grupa, preduzeća i organizacija koje su povezane sa terorističkim grupama, kako je to utvrdio Savet bezbednosti“, dodaje se u rusko-kineskom nacrtu rezolucije.

  Osim toga, autori rezolucije ističu neusklađenost koordinata objekata u Idlibu u odnosu na njihove realne lokacije, koje su dostavljene stranama radi uključivanja na spisak mesta smanjenja sukoba. U dokumentu se izražava zabrinutost da postoje i neslaganja u vezi sa svrhom nekih objekata u Idlibu.

  Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja saopštio je da se u Idlibu nisu vodile i ne vode se nikakve velike vojne operacije.

  Nebenzja tvrdi da se u ovoj sirijskoj provinciji poštuje prekid vatre, koji periodično narušavaju teroristi.

  Sjedinjene Američke Države, Francuska, Britanija i nekoliko drugih članova Saveta bezbednosti UN glasale su protiv rusko-kineskog nacrta rezolucije o prekidu vatre u sirijskom Idlibu uz održavanje vojne operacije protiv terorista u regionu.

  Za rezoluciju su glasale samo Rusija i Kina, četiri zemlje su bile uzdržane, a devet zemalja je glasalo protiv.

   

  Sistem izbegavanja sukoba postoji između UN i strana u Siriji. Prema ovom sistemu — UN pruža informacije o lokaciji objekata koji se smatraju civilnim, kako bi se garantovalo da neće biti oštećeni tokom borbenih dejstava.

  „Ranije je praksa bila uspešna, kada su podatke dostavljali pripadnici UN i njihovi partneri sa lica mesta, ali u Idlibu sada nema članova ove organizacije“, izjavio je ranije stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

  Tagovi:
  rezolucija UN, prekid vatre, Sirija, Vasilij Nebenzja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga