12:17 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2821
  Pratite nas

  Zapad zagovara liberalne vrednosti, dok u isto vreme vodi politiku sankcija, vojnih pretnji, bombardovanja suverenih država, napisao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u članku „Svet na raskršću i budućnost sistema međunarodnih odnosa“, uoči otvaranja 74. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

  „Liberalizam, kojeg štiti zapad, u centar stavlja ličnost, njegova prava i slobode. Postavlja se pitanje: kako se s tim slažu sankciona politika, ekonomski pritisci i otvoreni vojni izazovi protiv čitavog niza nezavisnih država — Kube, Irana, Venecuele, Severne Koreje, Sirije“, pita se Lavrov i dodaje da sankcije direktno udaraju na blagostanje i socijalno-ekonomska prava običnih ljudi.

  „Kako su kompatabilni zaštita ljudskih prava i bombardovanje suverenih država, svesno rušenje njihove državnosti koje dovodi do pogibije stotine hiljada ljudi i koje je osudilo milione Iračana, Libijaca, Sirijaca i predstavnika drugih naroda na stradanja“, nastavio je šef ruskog diplomatskog resora. On je naglasio da su „avanture arapskog proleća“ uništile jedinstveni etnokonfesionalni mozaik na Bliskom istoku i severu Afrike.

  Ministar je naglasio da se države koje sebe predstavljaju kao etalon demokratije „brinu o njoj samo kada od određenih država traže da uvedu red u svojoj kući po zapadnim standardima.

  „A čim počne da se govori o potrebi za demokratijom u međudržavnim kontaktima, oni izbegavaju pošten razgovor ili pokušavaju da tumače međunarodno-pravne norme po svome“, ukazao je Lavrov na paradoksalnu situaciju.

  Tagovi:
  liberalizam
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga