17:02 25 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1048
  Pratite nas

  SAD su već počele rad na raspoređivanju oružja u svemiru i odbijaju pokušaje da se zaključi odgovarajući moratorijum, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u članku „Svet na raskršću i budućnost sistema međunarodnih odnosa“, uoči otvaranja 74. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

  „Vašington je počeo realizaciju planova raspoređivanja oružja u kosmosu, odbijajući predloge da se postigne sporazum o univerzalom moratorijumu na takvu delatnost“, naglasio je Lavrov.

  Prema rečima šefa ruske diplomatije, sada su u SAD vidljivi znaci početka medijske kampanje koja treba da posluži kao prolog za konačno odbacivanje Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog testiranja, koji Vašington nije ratifikovao.

  Američku politiku u oblasti strateške stabilnosti Lavrov je nazvao pojavom revizionizma.

  „Potapanje Vašingtona, prvo Sporazuma o PVO, a sada uz jednodušnu podršku članova NATO-a i Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, stvara rizik demontaže čitave dogovorene arhitekture u oblasti kontrole nad raketno-nuklearnim naoružanjem“, smatra ministar.

  Lavrov smatra revizionizmom i izlazak SAD iz zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, koji je imao „ključni značaj za širenje nuklearnog oružja“.

  „U istom košu se nalazi i odbijanje Vašingtona da realizuje jednoglasnu odluku SB UN o palestinsko-izraelskom rešenju krize“, zaključio je on.

  Tagovi:
  SAD, svemir, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga