05:35 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  191
  Pratite nas

  Niko nema pravo da medije definiše kao propagandu ako zvanično deluju na teritoriji države u svom pravnom polju, izjavio je zamenik direktora Diplomatske akademije pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Maksim Bujakevič, komentarišući situaciju sa RT i Sputnjikom u Francuskoj.

  „Pitanje statusa ruskih medija u Francuskoj je prioritet za nas u razgovoru sa našim francuskim prijateljima. Svaki put ga pokrećemo na bilateralnim sastancima predstavnika Rusije i Francuske na najrazličitijim nivoima. Više puta je i naš predsednik izražavao stav da je apsolutno nedopustiva segregacije medija na osnovu pripadnosti ili nepripadnosti propagandi. Ko može da odredi da je neki medij propaganda ako on zvanično i potpuno slobodno operiše na teritoriji države, s punim pravom i u pravnoj ravni te države? Niko“, rekao je sagovornik agencije.

  Prema rečima ruskog diplomate, Ministarstvo nastavlja da pažljivo prati položaj Sputnjika i RT u Francuskoj.

  „Preduzimaćemo sistemske, naglašavam sistemske napore u kontaktima sa francuskom stranom kako bi se ta situacija ispravila“, naveo je Bujakevič.

  Diplomata je dodao da delatnost francuskih medija u Rusiji ni na koji način nije ograničena.

  Govoreći o tome da li bi Rusija mogla da uvede slične mere francuskim medijima u Rusiji, diplomata je izjavio da Moskva ne želi da iskoristi ta prava.

  Poslednjih godina je situacija sa ruskim medijima na Zapadu sve teža. U novembru 2016. godine Evropski parlament je usvojio rezoluciju u kojoj se govori da je neophodno suprotstaviti se ruskim medijima, a kao glavne pretnje su navedeni Sputnjik i RT.

  Brojni zapadni političari, američki senatori i kongresmeni, kao i francuski predsednik Emanuel Makron, optuživali su Sputnjik i RT za mešanje u američke izbore i izbore u Francuskoj, ali nikada nisu pružili dokaze za to.

  Tagovi:
  Sputnjik, RT, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga