17:19 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1067
  Pratite nas

  Moskva mora dodatno da analizira nivo pretnji za nacionalnu bezbednost i stratešku bezbednost nakon testiranja američke rakete „Tomahavk“ na opseg koji je zabranjen Sporazumom o raketama srednjeg i kratkog dometa, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

  U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije se navodi da je za samo dve nedelje nakon poništenja Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa Pentagon izvršio testiranje krstareće rakete iz porodice „Tomahavk“ sa zemlje na domet koji je ranije bio zabranjen sporazumom za tu klasu raketnog naoružanja. Pri tome je korišćen i lanser Mk-41, dodali su u Ministarstvu.

  „To je bila kombinacija rakete i lansera, što pokazuje da je zabrinutost Rusije bila opravdana, ali i dokazuje da se Vašington pripremao da raskine ugovor i bio angažovan na stvaranju oružja koje je tim sporazumom zabranjeno“, navodi se u komentaru ruskog ministarstva u vezi sa američkim izveštajem o poštovanju obaveza u oblasti kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja nuklearnog oružja.

  „U tom kontekstu i u vezi sa pozivom Pentagona na opremanje Vojske SAD raketama kratkog i srednjeg dometa, Rusija će biti primorana da vrši dodatnu analizu pretnji po nacionalnu bezbednost i stratešku stabilnost, uključujući američke sisteme za protivraketnu odbranu ’Egis ašor‘ koji su postavljeni u Evropi, a planirano je da budu raspoređeni u Tihom okeanu“, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

  U diplomatskom resoru su naglasili da Rusija „ostaje otvorena za ravnopravni i konstruktivni dijalog sa SAD radi osiguranja predvidljivosti i jačanja međunarodne bezbednosti“.

  Tagovi:
  rakete "tomahavk"
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga