10:46 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  12123
  Pratite nas

  Rakete sa ruskih atomskih podmornica projekta „Borej“ u stanju su da pretvore Ameriku u „pustinju“, čak i kad bi druge ruske nuklearne snage bile uništene u prvom naletu, piše američki magazin „Nešnel interest“.

  „Svaka od 16 raketa R-30 ’Bulava‘ na podmornici po pravilu nosi šest bojevih glava od 150 kilotona koje se dele i uništavaju posebne mete. To znači da jedan ’Borej‘ na gradove i vojne baze koji se nalaze na rastojanju većem od 5,8 hiljada milja, može da baci 72 nuklearne bojeve glave po razornoj snazi 10 puta jače od bombe koja je bačena na Hirošimu“, piše autor članka.

  Prema njegovim rečima, tokom Hladnog rata, sovjetske podmornice su bile „glasnije“ od zapadnih, pa samim tim i „ranjivije“. Ti problemi su, kako se navodi u članku, otkriveni osamdesetih godina, kada je SSSR iz Japana i Norveške uvezao tehnologiju za pravljenje podmornice projekta „Ščuka B“, koja se po akustici mogla meriti sa američkom podmornicom „Los Anđeles“.

  Modernizacija je omogućila podmornicama projekta „Borej“ da budu „više tihe i neprimetne pri većim brzinama, od podmornica klase „Ohajo“, navodi autor članka.

  U ovom trenutku, prema državnom programu naoružanja, za Ratnu mornaricu Rusije je planirano da bude izgrađeno osam podmornica klase „Borej“. Od njih su tri već primljene u flotu: „Jurij Dolgoruki“, „Aleksandar Nevski“ i „Vladimir Monomah“. Četvrta podmornica „Knez Vladimir“ se trenutno testira.

  Tagovi:
  nuklearne podmornice Borej
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga