10:49 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 240
  Pratite nas

  Svetska antidoping agencija (VADA) dala je ruskoj strani tri nedelje da objasni informacije o mogućim manipulacijama u vezi sa podacima Moskovske anti-doping laboratorije, prenosi „Sportspresen“, pozivajući se na direktora Instituta za nacionalne anti-doping agencije (INADO) Majkla Aska.

  „U petak sam obavešten o ovom slučaju. Agencija (VADA) je započela proces koji znači da ruska strana ima tri nedelje da odgovori na sva pitanja o netačnosti podataka Moskovske laboratorije“, rekao je Ask.

  „Ne želim definitivno da govorim o mogućim posledicama, ali naravno, VADA bi trebalo ponovo da suspenduje RUSADA. Možda bi trebalo kazniti celu zemlju, a ne samo nacionalnu anti-doping agenciju“, dodao je Ask.

  Novinar nemačke televizije ARD Hajo Zepelt ranije je dao izjavu o mogućim manipulacijama Rusije u vezi sa podacima Moskovske anti-doping laboratorije. Prema njegovim rečima, Odbor VADA za usklađenost obavestiće o tome izvršni odbor organizacije na sednici koja će biti održana u Tokiju 23. septembra. Nakon toga je „Telegraf“ objavio da Rusiji preti suspenzija sa Olimpijskih igara u Tokiju.

  Izvršni odbor VADA vratio je 20. septembra 2018. punopravan status Ruskoj anti-doping agenciji (RUSADA), koji joj je bio oduzet u novembru 2015. godine. U januaru je VADA objavila da su stručnjaci agencije uspešno pribavili podatke od Moskovske anti-doping laboratorije i glavne analitičke podatke koje je generisala laboratorija. VADA je 2. jula objavila saopštenje o predaji međunarodnim sportskim federacijama prve serije informacija prema podacima moskovske laboratorije, a radi se o podacima 43 sportista i 150 doping-testova. Tada je istaknuto da su uzorci 298 ruskih sportista sumnjivi.

  Tagovi:
  RUSADA, Međunarodna anti-doping agencija, VADA
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga