07:36 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  12390
  Pratite nas

  Preporod ruskih oružanih snaga počeo je nakon događaja od pre 20 godina u Dagestanu, koji su pokazali njeno tadašnje loše stanje. Danas, nakon ogromnog obavljenog posla, u Rusiji postoji vojska koja je u stanju stalne borbene gotovosti i koja je sposobna da zaštiti zemlju od mogućih pretnji, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

  „Sve je počelo kada smo uvideli njeno loše stanje 1999. godine, nakon invazije ekstremista Basajeva i Hataba u Cumadinsku i Botlihsku oblast Dagestana. Tada je premijer Vladimir Putin, sa našim ograničenim mogućnostima u to vreme, počeo da primenjuje temeljne odluke o reformi naših oružanih snaga“, rekao je Šojgu u intervjuu za list „Moskovski komsomolec“.

  Cilj terorista, kojima su komandovali Šamil Basajev i Ibn el Hatab, bio je da proglase „oslobađanje“ muslimana. Prema podacima Federalne službe bezbednosti Rusije, u napadu je poginulo više od 280, a povređeno je više od 800 vojnika, pripadnika bezbednosnih snaga i civila.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji polaganja cveća na spomenik učesnicima Drugog svetskog rata i ustanika protiv terorističkog napada u Dagestanu 1999.
  © Sputnik / Alekseй Nikolьskiй
  Predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji polaganja cveća na spomenik učesnicima Drugog svetskog rata i ustanika protiv terorističkog napada u Dagestanu 1999.

  „Zatim slede događaji iz 2008. godine — podmukli napad gruzijskih trupa na Južnu Osetiju, pogibija naših mirovnjaka i odgovor grupe ruskih trupa, koje su primorale Gruziju da prihvati mir. Nakon toga, na osnovu analize ove operacije donete su sistemske odluke u oblasti vojne organizacije, a pre svega kada je reč o formiranju i finansiranju novog državnog programa za naoružanje“, dodao je ministar.

  Prioritetno pitanje

  Prema Šojguovim rečima, pitanja organizacije i pripreme Oružanih snaga Rusije, opremanje savremenim naoružanjem i razvoj odbrambeno-industrijskog kompleksa su pod budnim okom lidera države.

  „Bez obzira na to koliko je raspored gust, predsednik od 2013. godine u jesen i u proleće u Sočiju razgovara sa rukovodstvom Oružanih snaga, predstavnicima odbrambeno-industrijskog kompleksa i rukovodiocima u ruskoj vladi koji su odgovorni za sve aspekte vojne organizacije i obezbeđivanje vojne sigurnosti zemlje“, istakao je Šojgu.

  Pešadijsko borbeno vozilo „Bumerang“ sa zastavama Oružanih snaga Ruske Federacije na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom
  © Sputnik / Aleksandr Vilьf
  Pešadijsko borbeno vozilo „Bumerang“ sa zastavama Oružanih snaga Ruske Federacije na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom

  Takođe je dodao da preporod nije došao preko noći.

  „Kada je reč o kompleksnom transformisanju armije, nije bilo nikakve magije, bilo je samo krupnih i sitnih, primetnih i manje primetnih koraka“, izjavio je Šojgu.

  Ključni zadatak bio je sinhronizacija svih aspekata pripreme i organizacije vojske, uključujući i obuku profesionalnih kadrova i nabavku modernog oružja, ocenio je ministar odbrane.

  „Analizirali smo trenutne i moguće pretnje, kao i sposobnost vojske da zaštiti našu zemlju. Utvrdili smo stanje svake vojne jedinice. Rezultat tog teškog rada je razvoj niza programskih dokumenata, uključujući i plan odbrane“, dodao je ministar.

  On je zaključio da je, zahvaljujući neverovatnim naporima rukovodstva zemlje i Ministarstva odbrane, postignuto da ruska vojska postane ono što je danas — vojska u stanju stalne borbene gotovosti.

  „Sve naše jedinice danas su u stanju stalne borbene gotovosti“, ocenio je Šojgu.

  Tagovi:
  Oružane snage Rusije, ruska vojska, Sergej Šojgu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga