01:10 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21555
  Pratite nas

  Kremlj je uveren da su SAD prekršile međunarodna pravila kada nisu izdale vize ruskim senatorima radi učešća na Generalnoj skupštini UN, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  „Situacija je zabrinjavajuća i nedopustiva. Vašington krši svoje međunarodne obaveze. To je direktno kršenje međunarodnih obaveza Vašingtona, jer se ne radi o bilateralnoj poseti, već o poseti ruske delegacije Generalnoj skupštini UN“, rekao je predstavnik Kremlja novinarima.

  On je naglasio da u takvim slučaju „Amerika daje svoju teritoriju sedištu UN i faktički jedino što Vašington može da uradi jeste da ograniči boravak članova ruske delegacije na teritoriju Njujorka“.

  „SAD nemaju pravo da uvode druge restrikcije onima koji idu u Generalnu skupštinu UN“, naglasio je Peskov.

  On je konstatovao da su sada ta pravila prekršena.

  „To nesumnjivo zahteva oštru reakciju Moskve i ništa manju reakciju, prema našem mišljenju, Ujedinjenih nacija, jer situacija se neposredno tiče UN i njenog sedišta“, kazao je portparol ruskog predsednika.

  Predstavniku Ambasade SAD u Rusiji predata je protestna nota zbog odbijanja Vašingtona da izda vize članovima ruske delegacije koja je trebalo da učestvuje u radu Generalne skupštine UN.

  Podsetimo, nekoliko članova Saveta Federacije, uključujući šefa Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Konstantina Kosačova, koji treba da učestvuju u radu godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, nije dobilo američku vizu.

  Tagovi:
  UN
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga