18:24 15 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  82293
  Pratite nas

  Stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov izjavio je da postoji mogućnost delimičnog prenošenja aktivnosti Generalne skupštine UN iz Sjedinjenih Američkih Država nakon skandala sa izdavanjem viza.

  Ruski diplomata je objasnio da organi Ujedinjenih nacija ne sede samo u Njujorku, već i u dva evropska centra — u Beču i Ženevi. Oba grada imaju svu potrebnu infrastrukturu.

  „U Beču se, recimo, tradicionalno održava prvo zasedanje pripremnog odbora naredne konferencije Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Sastav i broj učesnika otprilike je isti kao i Prvi odbor Generalne skupštine“, objasnio je Uljanov nakon 63. zasedanja Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

  I Beč i Ženeva mogli bi da izađu na kraj sa ovim zadatkom.

  Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da nekoliko članova ruske delegacije nije dobilo vizu za učešće na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, koje traje od 24. do 30. septembra u Njujorku. Objašnjenje da je neizdavanje viza stvar tehničke prirode ona je nazvala neuverljivim. Vizu nije dobilo ukupno deset članova delegacije, uključujući predsednika Odbora Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Konstantina Kosačova i predsednika Odbora Državne dume Rusije za međunarodna pitanja Leonida Sluckog.

  Kremlj je izrazio zabrinutost zbog onoga što se dogodilo. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je odbijanje izdavanja viza sramota.

  Tagovi:
  Ujedinjene nacije, vize, Mihail Uljanov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga