22:58 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11751
  Pratite nas

  Objavljivanje transkripta razgovora američkog i ukrajinskog predsednika ne samo da je bilo povod za pokretanje impičmenta Donalda Trampa, nego je stavilo u žižu interesovanja javnosti i pitanje — koliko su razgovori šefova država sigurni od prisluškivanja.

  Verovatnoća da će zvanični razgovor predsednika Rusije biti presretnut je nula. Generalno, za specijalne komunikacije Federalna služba obezbeđenja koristi vojne satelite. Signal (čak i ako ga neko uhvati) se šifruje. Za dešifrovanje je potrebno više od godinu dana. To je odgovor na pitanje zašto nijedan Putinov telefonski razgovor nije presretnut, niti ga je objavila neka strana obaveštajna služba. U Rusiji ne postoji misterioznija struktura, pišu mediji.

  Vladimir Putin ne mora da bude u svojoj kancelariji ili nekoj specijalno opremljenoj prostoriji u Kremlju da bi vodio razgovore sa svojim kolegama u inostranstvu. On to može da čini čak i u terenskim uslovima, preko mobilnog telefona koji je „naizgled deblji nego običan“.

  Predsednik Rusije ne nosi sa sobom mobilni telefon. Prema protokolu, inicijator razgovora (ne on sam, već njegovi predstavnici) upućuje predlog (i to ne direktno primaocu, već njegovim predstavnicima). Sve to ide diplomatskim putem. U predlogu se navodi vreme i tema razgovora. Ako se druga strana složi, razgovor se održava. A ako ne, tada će inicijatoru biti uljudno rečeno nešto poput „za koordinaciju razgovora potrebno je vreme“.

  Za predsedničke razgovore predviđeno je nekoliko nivoa zaštite, uključujući izobličavanje signala i prisluškivanje.

  Razgovor predsednika Rusije sa stranim kolegom obavezno se vodi preko prevodilaca, čak i ako oba predsednika odlično govore neki zajednički jezik. To je propisano protokolom.

  Pri tome se prevodilac nalazi na telefonskoj vezi, ali može da sedi, na primer, i u kabinetu u Ministarstvu spoljnih poslova. Osim njega, razgovor prate i tehnički stručnjaci koji kontrolišu kvalitet zvuka.

  Mediji navode i da se svi Putinovi razgovori beleže, kao i da obično obe strane prave audio-zapise. 

  Na pitanje da li bi tehnički mogao da bude objavljen neki stari razgovor Putina i Trampa, sagovornik je izjavio da je to moguće, ukoliko to želi jedna strana.

  Tagovi:
  prisluškivanje, telefonski razgovor, transkript, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga