08:25 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  22655
  Pratite nas

  Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova objasnila je zašto je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odleteo za Njujork kako bi prisustvovao događajima u okviru Generalne skupštine UN, uprkos neizdavanju viza delu članova ruske delegacije.

  „U to vreme, kada su se dešavali zaokreti iznad Atlantika, situacija je bila potpuno drugačija“, izjavila je Zaharova za televiziju „Prvi kanal“.

  „Sada su zadaci potpuno drugačiji, upravo kako bismo minimalizovali štetu na koju su računali oni ljudi koji su pokušali da zaustave rusku delegaciju. Zašto bismo im olakšavali?“, odgovorila je Zaharova na pitanje da li je ministar bio u iskušenju da vrati avion iznad Atlantika kao što je to svojevremeno uradio bivši ministar spoljnih poslova Jevgenij Primakov nakon početka bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. 

  Nekoliko članova ruske delegacije nije dobilo vizu za učešće na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, koja se održava od 24. do 30. septembra u Njujorku.

  Zaharova je ranije izjave američkih predstavnika da vize nisu izdate iz tehničkih razloga nazvala „neodrživim“. Vize, između ostalog, nisu dobili šef Generalnog sekretarijata Ministarstva spoljnih poslova Sergej Butin, predsednik Odbora Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov i predsednik Odbora Državne dume za međunarodna pitanja Leonid Slucki, kao i prevodioci delegacije.

  Ministar Sergej Lavrov rekao je da iz Moskve neće izostati odgovor na neizdavanje američkih viza.

  Tagovi:
  Generalna skupština UN, viza, Sergej Lavrov, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga