14:16 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 421
  Pratite nas

  Nakon postupaka Vašingtona, moguć je odgovor Moskve na vizne mere, ali to nije izbor Rusije, jer su Sjedinjene Američke Države pokrenule vizni rat, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

  „Što se tiče toga da li ćemo organizovati vizni rat, znate, ovaj rat se vodi i pokrenule su ga Sjedinjene Američke Države. Već duže vreme imamo velikih problema sa slanjem zaposlenih u našim ambasadama i generalnim konzulatima u Sjedinjenim Američkim Državama na duga poslovna putovanja. Imamo velike probleme i sa slanjem osoblja na kratka poslovna putovanja“, objasnio je Rjabkov u intervjuu za časopis „Međunarodni poslovi“.

  „Amerikancima nudimo dogovor, a ne da rade po principu ’oko za oko, zub za zub‘“, rekao je Rjabkov i dodao da to za sada ne funkcioniše.

  Rjabkov smatra da su prioriteti onih koji formiraju i određuju „rusku politiku“ u SAD drugačiji i da oni, očigledno, žele da sa Rusijom razgovaraju sa pozicije sile.

  On je naglasio da je asimetričnost odgovora Rusije takođe opcija.

  „O tome ćemo dalje razmišljati. Sada je, naravno, zazvučao alarm u vezi sa onim što Sjedinjene Američke Države mogu sebi da dozvole u odnosu na Ujedinjene nacije, jer to nije bila provokacija protiv ruskih državljana, već demonstracija potpunog nepoštovanja same organizacije, koja se nalazi u Njujorku, na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država“, dodao je on.

  Nekoliko članova ruske delegacije nije dobilo vizu za učešće na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, koje traje od 24. do 30. septembra u Njujorku. Objašnjenje da je neizdavanje viza stvar tehničke prirode portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je nazvala neuverljivim. Vizu nije dobilo ukupno deset članova delegacije, uključujući predsednika Odbora Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Konstantina Kosačova i predsednika Odbora Državne dume Rusije za međunarodna pitanja Leonida Sluckog.

  Tagovi:
  vizni rat, Sergej Rjabkov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga