04:37 10 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Turski brod Fatih za bušenje u istočnom Mediteranu kod Kipra

  Rusija poziva Tursku i Kipar da se ne svađaju oko gasnih polja u Mediteranu

  © AP Photo / Turkish Defence Ministry
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 202
  Pratite nas

  Moskva je zabrinuta eskalacijom napetosti oko eksploatacije gasnih polja u ekonomskoj zoni Kipra i poziva na uzdržanost od destabilizirajućih poteza, navodi se u komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije.

  „Sa zabrinutošću pratimo dalju eskalaciju napetosti oko eksploatacije gasnog nalazišta u ekonomskoj zoni Kipra. Pozivamo na uzdržanost od koraka koji vode ka destabilizaciji i povećanju kriznog potencijala u istočnom Sredozemlju i na strogo poštovanje principa međunarodnog prava, kao i na rešavanje spornih pitanja isključivo mirnim putem“, navodi se u Ministarstvu.

  Moskva podržava hitno pokretanje pregovaračkog procesa i kao stalna članica Saveta bezbednosti UN nudi pomoć u svemu što bude potrebno.

  Turski brod „Javuz“ za vađenje nafte i gasa u istočnom Sredozemlju uskoro će početi da buši morsko dno jugozapadno od Kipra.

  Turska i Kipar se spore oko prava na eksploataciju podzemnog gasa u istočnom Mediteranu.

  Ankara je u četvrtak najavila slanje svog broda u vode južno od Kipra, gde su vlasti kiparskih Grka već dodelile prava na istraživanje italijanskim i francuskim kompanijama.

  Tagovi:
  Kipar, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga