11:22 14 Novembar 2019
Slušajte Sputnik
  Vojne vežbe Morski povetarac na Crnom moru u kojima učestvuju brodovi Ukrajine, Gruzije, Rumunije, Turske, Letonije i SAD

  U Americi napravljen plan „obuzdavanja“ Rusije

  CC BY-SA 2.0 / Flickr / Ministarstvo odbrane Ukrajine
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  61190
  Pratite nas

  Analitički centar „Rand korporacija“ američke vlade objavio je izveštaj, posvećen strategiji obuzdavanja Rusije u Crnomorskom regionu.

  Autori izveštaja izražavaju zabrinutost činjenicom da je Moskva u poslednje vreme modernizovala Crnomorsku flotu i povećala broj snaga u Južnom vojnom okrugu.

  Po mišljenju eksperata centra, kako bi se suprotstavili „porastu ruskog uticaja“ u regionu, treba postaviti sisteme PVO i obalske raketne sisteme u Bugarskoj i Rumuniji. Među ostalim merama — povećanje broja vojnih vežbi NATO-a i pružanje pomoći razvoju vojnog potencijala Ukrajine i Gruzije.

  Pri tome je Rusija više puta naglašavala da je širenje snaga Alijanse na istok u suprotnosti sa ranije dobijenim garancijama od lidera zapadnih država. U Moskvi su izjavili da će reagovati istom merom na agresivne korake NATO-a, dok oni koji žele da uključe Ukrajinu i Gruziju u sastav bloka, treba da razmisle o posledicama.

  Tagovi:
  Crno more, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga