12:14 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2094
  Pratite nas

  Za kupovinu najnovijeg ruskog lovca pete generacije Su-57 zainteresovana je azijska država Mjanmar, saopštio je list „Militari voč“.

  Prema pisanju lista, program modernizacije Oružanih snaga zemlje predviđa nabavku teških lovačkih aviona. Naime, vlasti Mjanmara su 2018. godine zaključile ugovor sa Moskvom o isporuci šest aviona Su-30.
  Autor članka ipak smatra da mogućnosti tih lovaca 4+ generacije možda neće biti dovoljne kako bi „osporile“ nadmoć protivnika u vazduhu.

  „Avioni Su-57 smatraju se najboljim lovcima na svetu za vođenje borbe u vazduhu. Čak i manji broj aviona predstavlja značajan dodatak odbrani zemlje“, piše list.

  Prema rečima autora članka, Su-57 je u stanju da pogodi morske ciljeve koji se nalaze na značajnoj udaljenosti. Pored toga, avion može da bude opremljen savremenim naoružanjem, konkretno, raketom R-37.

  Ističe se da bi Su-30 u budućnosti mogli da postanu dopuna avionu Su-57.

  „Avioni četvrte generacije su jeftiniji za upotrebu i imaju dva sedišta, što znači da se mogu koristiti i za obučavanje pilota za rad na funkcionalnijem Su-57“, pojašnjeno je u članku.

  List nije naveo tačan datum kada će Mjanmar kupiti ruske avione. Prema mišljenju autora članka, to se može dogoditi u dugoročnoj perspektivi.

  Ambasador Mjanmara u Rusiji Ko Ko Šejn početkom septembra je izjavio da njegova zemlja namerava da nastavi sa nabavkom ruskih aviona i to ne samo lovca Su-30, nego i aviona sledeće generacije.

  Tagovi:
  lovac, Su-57
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga