07:32 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 131
  Pratite nas

  Rusija će uložiti sve napore da produži Sporazum o smanjenju strateškog oružja koji ističe, rekao je novinarima direktor odeljenja za neširenje i kontrolu oružja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

  „Mi ni na šta ne stavljamo krst. Optimistično gledamo na rešavanja svih međunarodnih bezbednosnih problema“, rekao je Jermakov, govoreći o izgledima za produženje Sporazuma.

  „Naravno, do trenutka prestanka ovog sporazuma u februaru 2021. godine činićemo sve moguće napore da se sa Sjedinjenim Američkim Državama dogovorimo o nekakvom mehanizmu: bilo privremenog produženja, ili produženja kako je predviđeno sporazumom, na pet godina. U svakom slučaju, ovaj sporazum je u ovom trenutku fundamentalan. Naprosto, ne postoji ništa drugo u oblasti realnog nuklearnog razoružanja“, naglasio je on.

  Jermakov je dodao da će Rusija u okviru Prvog komiteta Generalne skupštine UN podneti svoj nacrt rezolucije o jačanju i razvoju sistema sporazuma o kontroli naoružanja, razoružanju i neširenju oružja.

  U tom nacrtu rezolucije biće objavljen poziv svim državama da se vrate na razmatranje rešenja najvažnijih problema kontrole naoružanja.

  Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, koji je potpisan 2010. godine, ostaje jedini aktuelni ugovor o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Njegovo dejstvo ističe u februaru 2021. godine i za sada Vašington nije objavio da li namerava da ga produži. Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da je malo verovatno da se ovaj sporazum produži, jer ima nedostataka. Rusija je izjavljivala da je spremna da o tome razgovara.

  Tagovi:
  Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga