08:30 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1093
  Pratite nas

  Ruska svemirska agencija „Roskosmos“ patentirala je svemirski brod koji može da promeni oblik ukoliko mu se približi strani špijunski satelit, navodi se u objašnjenju uz opis patenta koji je predat Saveznoj službi za intelektualnu svojinu.

  „Ovaj pronalazak pruža mogućnost smanjenja vidljivosti svemirskog broda promenom oblasti reflektujuće površine solarnog panela“, piše u objašnjenju.

  Ideja „Roskosmosa“ je da napravi solarne panele koji se mogu transformisati iz ravnog stanja u poluloptu, smanjujući na taj način oblast reflektujuće površine i ukupnu vidljivost svemirskog broda. To je neophodno kako bi se letelica maskirala za strane satelite-inspektore koji mogu da prođu pored, a da ne primete svemirsku letelicu.

  Kada špijunski satelit ode na bezbednu udaljenost, solarni paneli se ponovo šire.

  „Na taj način tehnička mogućnost realizacije i praktični značaj solarnih panela ne izazivaju sumnje“, zaključuju autori patenta.

  Sateliti-inspektori su svemirske letelice koje mogu da se kreću u orbiti, vršeći nadzor sa najmanje moguće udaljenosti, beskontaktnu tehničku dijagnostiku i presretanje informacija sa drugih satelita.

  Tagovi:
  solarni paneli, Roskosmos, svemirski brod
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga