07:58 10 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 971
  Pratite nas

  Srbija je zemlja partner na najznačajnijem sajmu poljoprivrede u Moskvi „Zlatna jesen“, koji je počeo danas, a srpski štand posetio je ruski premijer Dmitri Medvedev.

  Nakon otvaranja sajma, Medvedev i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović su obišli srpski štand na kojem je predstavljeno osam srpskih kompanija — „Zlatiborac“, „Karneks“, „PDM Agro-frut“, „Sirmijum frut“, „Agroeksim“, „Premijer rakija“, Agro papuk“ i Evro kalem“.

  Nedimović je informisao Medvedeva da izloženo voće iz Srbije pripada bescarinskom režimu koji naša zemlja ima sa Rusijom, dodajući da će krajem oktobra i rakija biti deo bescarinskog režima.

  „Ovo je voće iz Srbije koje stiže na vitrine vaših marketa“, rekao je Nedimović Medvedevu tokom obilaska srpskog štanda.

  Pokazujući Medvedevu srpsko voće — jabuke, kruške, nektarine i šljive, od kojih se, između ostalog, pravi rakija, Nedimović je rekao:

  „Za deset dana, kada budete u Beogradu, potpisaćemo sporazum o fitosanitarnim merama.“

  „I u to ime ćemo popiti rakiju“, sa osmehom je odgovorio Medvedev.

  Srpski ministar rekao je da će krajem oktobra Srbija potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskim ekonomskim savezom (EAEU), koji će podrazumevati i slobodnu prodaju rakije na toj teritoriji.

  Rusija je značajan spoljnotrgovinski partner Srbije, obim razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dve zemlje je u stalnom porastu, a o tome govori i podatak da je ukupna razmena 2018. veća za 3,5 odsto u odnosu na razmenu 2017. godine.

  Tagovi:
  rakija, Srbija, Dmitrij Medvedev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga