14:05 18 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1551
  Pratite nas

  Ministarstvo pravde Rusije uvrstilo je na spisak stranih agenata i Fond za borbu protiv korupcije, čiji je osnivač ruski opozicionar Aleksej Navaljni. Protiv Fonda je ranije pokrenut krivični postupak zbog pranja veće sume novca.

  Kako je saopšteno iz Ministarstva, njihova odluka nije povezana sa istragom Istražnog komiteta, koji je u avgustu pokrenuo krivični postupak protiv Fonda za borbu protiv korupcije.

  Iz Istražnog komiteta je saopšteno da su lica povezana sa radom Fonda, kao i zaposleni od 2016. do 2018. godine primili oko milijardu rubalja, a novac je stečen ilegalnim putem.

  Novac je preko bankomata prebacivan u razne banke, a zatim na račune Fonda. 

  „Tokom kontrole aktivnosti organizacije, koje je sprovela Glavna direkcija Ministarstva pravde Rusije za Moskvu, ustanovljeno je da ona pokazuje znakove neprofitne organizacije, koja obavlja funkcije stranog agenta“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva pravde Rusije.

  Međutim, iz Fonda za borbu protiv korupcije više puta su tvrdili da ta organizacija ne dobija sredstva iz inostranstva. Osnivač fonda Aleksej Navaljni i direktor Igor Ždanov su kao odgovor na odluku Ministarstva pravde izjavili da su transakciju svih sredstava navodno izvršili državljani Rusije.

  Prema saopštenjima Ministarstva pravde Rusije, oni imaju sve dokaze o stranom finansiranju organizacije.

  „Ako nešto tvrdimo, znači da imamo dokaze u rukama. Tokom našeg rada su utvrđene te činjenice, a spremni smo da odgovorimo na sudu“, rekao je vršilac dužnosti direktora Odeljenja za pitanja neprofitnih organizacija Ministarstva pravde Vladimir Titov.

  Organizacije koje učestvuju u političkim aktivnostima i koje se finansiraju iz inostranstva, označene su kao strani agenti. Taj status ih obavezuje da prilikom objavljivanja svojih materijala naznače da su strani agenti.

  Pored toga, takve organizacije na svakih pola godine moraju da podnose izveštaje ovlašćenim organima o svojim aktivnostima i da izveštaj objave na internetu ili u medijima.

  Strani agenti su dužni da izveštavaju o tome na šta troše sredstva i kako koriste imovinu.

  Ukoliko se dokaže krivica optuženih lica, preti im kazna zatvora i do sedam godina.

  Tagovi:
  strani agenti, agenti, strani, borba protiv korupcije, Ministarstvo pravde Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga