16:53 03 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 585
  Pratite nas

  Ruski kosmonaut Aleksej Leonov, prvi čovek koji je boravio u otvorenom svemiru, premino je u 86. godini.

  Aleksej Leonov rođen je 30. maja 1934. godine u selu Listvjanka (današnja Kemerovska blast). Završio je Desetu vojnu vazduhoplovnu školu za početnu obuku pilota u Kremenčugu, a zatim i Vojnu vazduhoplovnu školu za pilote u Čugujevu. 1960. godine je bio u prvom odredu sovjetskih astronauta.

  U martu 1965. godine Leonov je bio prvi čovek na svetu, koji je izašao u otvoreni svemir, gde je boravio 12 minuta. Prilikom povratka u svemirski brod, desila se vanredna situacija – njegvo skafander se naduvao, pa je Leonov morao da uđe u otvor sa glavom napred, a ne nogama, kao što nalažu instrukcije.

  Krajem 1960-ih godina, Leonov se spremao na let oko Meseca i spuštanje na njegovu površinu. Da je SSSR pobedio u „trci za Mesec“, Leonov bi bio prvi čovek na Mesecu.

  U junu 1971. godine Leonov je trebalo da se nađe u sastavu prve u svetu orbitalne stanice „Salut“, ali zbog bolesti njegovog kolege Valerija Kubasova, u stanicu su poslali Georgija Dobrovoljskog, Vladislava Volkova i Viktora Pacajeva. Prilikom povratka na Zemlju oni su poginuli.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga