20:28 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 364
  Pratite nas

  Rusija, Kina, Turska, Pakistan i Avganistan su potpisali deklaraciju kojom se organi bezbednosti pozivaju na razmenu obaveštajnih podataka i iskustava, u cilju sprečavanja i borbe protiv terorizma.

  Deklaracija je potpisana u subotu na trećoj Konferenciji predsednika parlamenata o suzbijanju terorizma i jačanju regionalne saradnje.

  „Pozivamo organe bezbednosti zemalja-učesnica da formiraju specijalni mehanizam za razmenu obaveštajnih podataka, informacija, najboljih praksi i iskustava usmerenih na sprečavanje i suzbijanje terorizma“, navodi se u dokumentu.

  Prema potpisanoj deklaraciji zemlje-učesnice konferencije takođe preporučuju da interparlamentarne organizacije doprinesu poboljšanju regionalnih veza i da razviju sveobuhvatan pristup i strateški okvir za borbu protiv terorizma, u skladu sa međunarodnim obavezama i nacionalnim zakonodavstvom.

  Dokument takođe poziva vlade, civilno društvo i međunarodnu zajednicu da ojačaju regionalne veze, posvećujući posebnu pažnju na nove ekonomske, kulturne i socijalne projekte i inicijative za jačanje saradnje.

  Osim toga, zemlje-učesnice konferencije preporučuju borbu protiv terorističkih pokreta, kao i protiv vrbovanja i propagande, sprečavanjem terorista da koriste tehnologiju, sredstva komunikacije i resurse za podsticanje na terorističke napade, uključujući i internet i društvene mreže.

  Predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin je, govoreći na konferenciji, izrazio nadu da bi zemlje mogle da pronađu rešenja u borbi protiv terorizma. On je istakao da zemlje-učesnice konferencije nalaze sve više dodirnih tačaka. Predsedavajući Državne dume je naglasio da je veoma važno da zakoni u oblasti borbe protiv terorizma u državama-učesnicama konferencije budu identični.

  Tagovi:
  Avganistan, Turska, Kina, borba protiv terorizma, deklaracija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga