10:27 06 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 688
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u državnu posetu Rijadu, gde se sastao sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom bin Abdel Azizom el Saudom u kraljevskoj palati Jamama.

  Putin je na početku sastanka saopštio da tokom posete Saudijskoj Arabiji planira da razgovara o osnovnim aspektima bilateralne saradnje i razmeni mišljenja o međunarodnim pitanjima, a takođe je napomenuo da ceni doprinos kralja Saudijske Arabije u unapređenju mnogostrane saradnje.

  Ruski predsednik je podsetio da će Saudijska Arabija sledeće godine predsedavati Samitom G20, čime će igrati važnu ulogu u rešavanju ključnih pitanja globalne ekonomije.

  „Na samitu u Osaki imao sam veoma koristan razgovor sa prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom el Saudom sa kojim sam se dogovorio o produživanju sporazuma u formatu OPEK+ u cilju stabilizacije globalnog tržišta nafte“, objasnio je Putin.

  Ruski lider rekao je da koordinaciju Moskve i Rijada posmatra kao neophodan element za osiguranje bezbednosti na Bliskom istoku i Severnoj Africi.

  „Smatramo da je rusko-saudijska koordinacija neophodan element za osiguranje bezbednosti na Bliskom istoku i Severnoj Africi. Uveren sam da je bez učešća Vaše zemlje malo verovatno da se može postići pravedno i trajno rešenje svih regionalnih problema“, ocenio je Putin na pregovorima sa kraljem Saudijske Arabije.

  Putin je tokom razgovora istakao i da se Rusija i Saudijska Arabija zalažu za borbu protiv terorističkih pretnji i diplomatsko rešavanje kriza na Bliskom istoku i Severnoj Africi.

  On je izrazio nadu da će njegova poseta toj kraljevini dati novi podsticaj saradnji dveju zemalja.

  „Pripremili smo veoma čvrst paket zajedničkih dokumenata koji bi trebalo da bude realizovan kasnije, a tokom posete potpisan“, naglasio je Putin.

  Predsednik Rusije je istakao rast trgovinske razmene dveju zemalja i efikasan rad međuvladine komisije, a takođe je ukazao i na stvaranje rusko-saudijskog ekonomskog saveta, u čijem sastavu su predstavnici krupnog biznisa dveju zemalja.

   

  Sastanak sa prestolonaslednikom

  Tokom sastanka sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom el Saudom predsednik Rusije je naglasio da dve zemlje sarađuju u rešavanju aktuelnih međunarodnih i regionalnih problema.

  „Radimo zajedno u okviru Ujedinjenih nacija i Grupe 20, kojoj će Saudijska Arabija predsedavati sledeće godine, i strateškog dijaloga između Rusije i Saveta za saradnju arapskih država u Persijskom zalivu“, precizirao je ruski lider.

  Putin je dodao da su zajedničke akcije Moskve i Rijada na energetskom tržištu usmerene na stabilizaciju situacije i da daju pozitivne rezultate.

  „Pridajemo veliki značaj rusko-saudijskoj koordinaciji situacije na svetskom energetskom tržištu. Aktivnim učešćem naših zemalja uspeli smo da produžimo sporazume u formatu OPEK+ kako bismo smanjili proizvodnju nafte“, rekao je Putin tokom sastanka sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom el Saudom.

  „Čitava naša saradnja ima za cilj jačanje mira i bezbednosti u regionu i stabilizaciju situacije u svetskom energetskom sektoru. I sve to daje dobre i pozitivne rezultate“, naglasio je ruski lider.

  Potpisivanje sporazuma

  Nakon pregovora ruskog predsednika i saudijskog kralja potpisano je više od 20 dokumenata, među kojima i povelja o dugoročnoj saradnji zemalja-proizvođača nafte.

  Rusija i Saudijska Arabija potpisale su povelju o dugoročnoj saradnji OPEK+, koja je parafirana u julu.

  Takođe je potpisana izjava o namerama između „Roskosmosa“ i Saudijske komisije za svemir o saradnji u oblasti finansiranja kosmonautike i globalnog navigacionog satelitskog sistema GLONASS.

  Osim toga, potpisan je rusko-saudijski program strateške saradnje na visokom nivou i protokol između ministarstava energetike dveju zemalja o saradnji u oblasti energetike.

  Moskva i Rijad potpisali su i sporazum o međusobnom uspostavljanju trgovinskih predstavništava.

  Putin je po sletanju na aerodrom u Rijadu u pratnji konjice došao do kraljevske palate saudijskog lidera. Na ulazu u palatu predsednika su dočekali kralj i prestolonaslednik Saudijske Arabije.

  ​Kraljevska palata Jamama je zvanična rezidencija kralja Saudijske Arabije u Rijadu. Prema ustaljenoj tradiciji, u palati kralj provodi jesen i zimu. U palati se održavaju sastanci Saveta ministara, zvanični prijemi i pregovori sa međunarodnim delegacijama. U njemu se nalazi Kraljevska administracija i Savetodavni savet zemlje.

  Tagovi:
  Saudijska Arabija, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga