04:08 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 491
  Pratite nas

  Nešto više od polovine ukupnog gubitka zbog zapadnih sankcija snosi Moskva, dok ostalo otpada na zemlje koje su nametnule te ograničavajuće mere, piše nemački list „Handelsblat“, pozivajući se na istraživanje Matjea Krozea sa Linanjskog univerziteta u Hongkongu i Juliana Hinca sa Instituta za svetsku ekonomiju u Kilu.

  Autori istraživanja su otkrili da trgovinski gubici zbog sankcija na mesečnom nivou iznose četiri milijarde dolara.

  Istovremeno, stručnjaci izvlače „poražavajuće zaključke“, iz kojih sledi da 45 odsto gubitaka pada na pleća zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, piše list.

  Kako se navodi, 92 odsto od ukupnog gubitka koje snose zemlje koje su uvele sankcije Rusiji, otpada na Evropsku uniju. Ogroman deo trpi i Nemačka — 38 odsto ili 667 miliona dolara mesečno.

  Osim toga, u istraživanju Krozea i Hinca se navodi da francuske kompanije nisu uspele da nadoknade gubitke koje su pretrpele zbog sankcija koje je Zapad nametnuo Rusiji.

  Odnosi između zapadnih zemalja i Rusije pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini, gde je 2014. godine došlo do državnog udara. Zapadne zemlje su optužile Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine i uvele su sankcije.

  Moskva je više puta negirala optužbe, a kao odgovor na sankcije preduzela je odgovarajuće mere.

  Tagovi:
  Zapad, EU, Evropa, sankcije, produženje sankcija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga