11:21 14 Novembar 2019
Slušajte Sputnik
  Haker

  FSB: Vodeće IT firme ne sarađuju sa specijalnim službama — teroristi to koriste

  © Depositphotos / Stokkete
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 192
  Pratite nas

  Direktor Federalne službe bezbednosti Rusije Aleksandar Bortnjikov izjavio je da to što vodeće svetske IT kompanije ne žele da sarađuju sa specijalnim službama u sferi borbe protiv terorizma u sajber-prostoru predstavlja veliki problem koji ide naruku teroristima.

  Kako je pojasnio Bortnjikov, osnovni instrument komunikacije i dalje su internet-mesindžeri koji su kriptovani, što i predstavlja problem za specijalne službe.

  „Sposobnost hakera, koji rade za teroriste, da svoje sajber-napade maskiraju i predstave ih kao napade određene zemlje može da dovede do realnih političkih i vojnih konflikata“, upozorio je on.

  Bortnjikov je ukazao i na to da je u porastu pretnja od korišćenja novih bežičnih tehnologija prilikom sprovođenja terorističkih napada, koje ne zavise od mobilnih operatera ili veze sa internetom.

  Između ostalog, spomenuo je veštačku inteligenciju koja je široko dostupna svima, pa i teroristima, koji bi mogli tu tehnologiju da koriste prilikom sprovođenja terorističkih napada.

  Kada je reč o Rusiji, Bortnjikov je rekao da su bezbednosne službe blokirale oko 8.000 sajtova čiji je sadržaj bio sačinjen od terorističke propagande. Pored toga, FSB je sprečila 39 terorističkih napada samo u 2019. godini na teritoriji Ruske Federacije, dok je 32 terorista likvidirano.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga