17:51 12 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 550
  Pratite nas

  Zvanična Moskva smatra da je dogovor između Turske i Sirije moguć i da vojske te dve zemlje mogu da dogovore konkretne parametre saradnje, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

  Kako je istakla, Rusija bi tom procesu mogla u velikoj meri da doprinese.

  „Zalažemo se za to da između Damaska i Ankare bude postignuta praktična saradnja. Mogućnosti ima i mi ih jasno vidimo. Rusija je spremna da sa svoje strane pruži svu moguću saradnju u tom dijalogu“, istakla je Zaharova.

  U osvrtu na situaciju na severu Sirije, Zaharova je rekla da eskalacija tenzija ne treba da na bilo koji način utiče na proces političkog rešavanja sirijske krize.

  Takođe je rekla i da je sve spremno da se održi prvo zasedanje Ustavnog komiteta Sirije, koji bi trebalo da bude održan u Ženevi.

  Što se tiče Kurda, Zaharova je rekla da bi Rusija podržala bilo kakav dogovor sa zvaničnim Damaskom, budući da bi tako nešto doprinelo osiguravanju dugoročne stabilizacije i bezbednosti u regionu.

  „To bi značilo da se celokupna teritorija Sirije vrati u ruke zvaničnog Damaska, uključujući i granicu sa Turskom. Upravo zato bi dogovor Kurda i Damaska bio veoma važan“, zaključila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga