02:48 31 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 492
  Pratite nas

  Ruska pravoslavna crkva će prestati da pominje poglavara Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskopa Jeronima, u diptihu RPC, ukoliko on za vreme liturgije bude pominjao poglavara ukrajinskih raskolnika, rekao je portparol RPC Vladimir Legojda.

  „Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve ovlastio je Svetog patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila da prekine da pominje arhiepiskopa atinskog i cele Grčke u diptihu, ukoliko poglavar Grčke crkve tokom bogosluženja počne da pominje vođu jedne od ukrajinskih raskolničkih grupa, ili ukoliko preduzme nešto što bi svedočilo o njegovom priznavanju ukrajinskog crkvenog raskola“, rekao je Legojda, citirajući odluku Sinoda.

  On je dodao da će RPC održati molitveni kontakt sa svim episkopima i sveštenicima Grčke pravoslavne crkve koji ne priznaju ukrajinske raskolnike.

  „Cenimo molitveno opštenje sa našom braćom iz Grčke pravoslavne crkve i nastavićemo da održavamo sa njima živu molitvenu, kanonsku i evharistijsku vezu preko svih tih arhipastira i pastira, koji su već istupili ili će istupiti protiv priznanja ukrajinskog raskola, koji se neće okaljati služeći se raskolničkim lažnim hijerarsima, nego će služiti kao primer hrišćanske hrabrosti i čvrstog zalaganja za veru Hristovu“, istakao je Legojda.

  Sabor Grčke pravoslavne crkve je 12. oktobra priznao pravo carigradskom patrijarhu Vartolomeju da odobrava autokefalnost. Sabor je, takođe, arhiepiskopu atinskom i cele Grčke Jeronimu dao pravo da „nastavi da se bavi pitanjem priznavanja crkve Ukrajine“.

  Prema rečima izvora, odluka arhijerejskog sabora samo ponavlja odluke Stalnog sinoda Grčke pravoslavne crkve, a tvrdnje o konačnom priznanju autokefalnosti pravoslavne crkve Ukrajine nisu istinite i predstavljaju političke igre.

  Tagovi:
  raskolnici, Grčka, RPC
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga