22:26 01 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (156)
  1762
  Pratite nas

  Predstavnici ruskih televizijskih kanala prvi put su posetili napuštenu američku vojnu bazu u provinciji Alep na severu Sirije.

  „Obilazak je bio u okolini sela Um Mijal u blizini grada Manbidž. Grupu dopisnika ruskih televizija pratili su ruska vojna policija i specijalne snage sirijske vojske“, saopštio je predstavnik vojne policije Oružanih snaga Rusije.

  „Na spoljnom perimetru, baza kod Um Mijala opremljena je stražarskom kulom sa osvetljenjem i okružena gabionskom ogradom. Ove brzo montirajuće visoke ograde napravljene su od žičanih okvira i guste tkanine ispunjene peskom pomoću utovarivača. Unutar vojnog kampa opremljenog sa dve kule za komunikacije i transformatorskim kabinama, na drvenim platformama postavljeno je nekoliko pneumatskih šatora za 15 osoba. Postoje i skladišta medicinske opreme. Praktično sve je u dobrom stanju“, ispričao je on.

  Baza kod Um Mijala, kao i slični vojni objekat u blizini sela Dadat severno od Manbidža, formirana je 2017. godine, kada su kurdske formacije uz podršku SAD osvojile ove oblasti od militanata grupe DAEŠ. Obe baze formirane su za patroliranje severnim delovima Sirije, tada pod kontrolom kurdskih autonomaša koji su imali proameričke stavove.

  U objektu, koji je pre samo nekoliko dana zauzela sirijska vojska, bili su stacionirani američki vojnici koji su koordinirali dejstva borbenih aviona sa prednjih položaja. Kada je Ankara početkom oktobra objavila da počinje operaciju „Izvor mira“ na severu Sirije, a turske trupe se približile Manbidžu, Amerikanci su brzo napustili baze, uspevši da pokupe samo oružje i opremu.

  Grad Manbidž, 85 km istočno od Alepa, oslobodili su kurdski odredi narodne samoodbrambene u avgustu 2016. godine. Ranije je grad služio kao uporište terorista DAEŠ-a, koji su ga zauzeli od militanata takozvane umerene opozicije. Ministarstvo odbrane Rusije je 15. oktobra saopštilo da je sirijska vojska preuzela kontrolu nad Manbidžom i njegovom okolinom. Istovremeno su američke trupe napustile svoje baze u okolini naselja Dadat i Um Mijal, odlazeći u pravcu sirijsko-iračke granice. Trenutno Dadat i Um Mijal drže sirijske vladine snage.

  Tema:
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (156)
  Tagovi:
  američka vojna baza, ruski mediji, Manbidž
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga