16:10 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2285
  Pratite nas

  Srbija i Rusija pregovaraju o obnovi flote srpskog nacionalnog avio-prevoznika „Er Srbija“ kupovinom ruskih civilnih aviona „Suhoj Superdžet 100“ (SSJ 100), izjavio je visoki zvaničnik ruske vlade Sergej Prihotko uoči današnje posete Srbiji premijera Dmitrija Medvedeva.

  „Pitanje isporuke aviona ruske proizvodnje u Srbiju razmatra se u različitim formatima. Konkretno, kompanija ’Suhoj‘ sarađuje sa srpskim nacionalnim avio-prevoznikom ’Er Srbija‘ na unapređenju flote te avio-kompanije kupovinom ruskih aviona ’Suhoj Superdžet 100‘“, rekao je Prihotko.

  Prema njegovim rečima, strane takođe razmatraju mogućnost postavljanja servisnog centra za ove avione u bazi preduzeća za opravku „JAT Tehnika“ na Međunarodnom aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu. On je rekao da je kompanija u junu završila sertifikaciju rada za održavanje ovih letelica u skladu sa zahtevima Evropske agencije za bezbednost u vazduhoplovstvu, obuke osoblja i opremanje hangara.

  „Što se tiče MS-21, ovaj tip aviona bi u perspektivi mogao da zainteresuje nacionalnog avio-prevoznika ’Er Srbija‘“, dodao je Prihotko.  

  Prihotko je rekao da je Rusija spremna i da bude partner Srbiji u izgradnji nuklearne elektrane, ako se ona odluči da pokrene nuklearni energetski program.

  On je dodao da je Rusija spremna i da učestvuje u izgradnji Centra za nuklearnu energiju, tehnologiju i inovacije, o čemu vlade dveju zemalja pripremaju sporazum.

  Tagovi:
  Srbija, Suhoj Superdžet 100
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga