06:59 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  118196
  Pratite nas

  Ruski novinari pratili su rusku vojnu patrolu koja je posetila napuštenu američku bazu u predgrađu Manbidža u Siriji i prikazali jedinstvene snimke koji pokazuju šta su američke trupe ostavile iza sebe tokom brzog povlačenja iz područja početkom meseca.

  Među novinarima je bio dopisnik zvaničnog televizijskog kanala Ministarstva odbrane Rusije „Zvezda“. On je predvodio obilazak ostataka baze, koja je izgrađena pre oko tri godine i nalazi se na oko 7 km od samog grada Manbidža.

  U bazi je bilo smešteno blizu 300 američkih vojnika i 15 vozila kojima su oni patrolirali ovom oblašću.

  „Izgleda da su američke snage uspele da evakuišu samo oružje, municiju i vozila; čak nisu uspele ni da zapale bazu. Međutim, čini se da su Amerikanci sasvim dobro shvatili ko će doći da ih zameni. Širom baze pronalazimo poruke za Ruse“, objasnio je dopisnik pokazujući na improvizovan crtež orla sa frazom „Amerika posmatra — uvek posmatra“ napisanom na njegovom perju. Takođe je pokazao i knjigu sa porukom na njenim koricama: „S ljubavlju, od američke vojske“.

  Dopisnik drugog medija, „Njuz front“, objavio je snimak „poruke za Ruse“, na kom se vidi tabla sa porukom „VOLIMO SAD, srce, Rusija @ realDONALDTRUMP“ (zvanični nalog američkog predsednika na Tviteru), a na drugoj tabli navodi se da je američki brend „Najk“ bolji od „Adidasa“ (nemačke marke odeće koju preferiraju Rusi, prema američkoj pop kulturi) i da je viski bolji od votke.

  U objektu, koji je pre samo nekoliko dana zauzela sirijska vojska, bili su stacionirani američki vojnici koji su koordinirali dejstva borbenih aviona sa prednjih položaja. Kada je Ankara početkom oktobra objavila da počinje operaciju „Izvor mira“ na severu Sirije, a turske trupe se približile Manbidžu, Amerikanci su brzo napustili baze, uspevši da pokupe samo oružje i opremu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga